Čokoláda

🍫 Čokoláda – potrava bohů, dar z džungle

🫘 Původ a historie čokolády

Čokoláda pochází z kakaových bobů stromu Theobroma cacao, což v překladu znamená pokrm bohů. První zmínky o výrobě čokoládového nápoje sahají do dávné historie Mayů a Aztéků, kteří připravovali hořké kakaové nápoje ochucené vanilkou a chilli. Název čokoláda pochází z aztéckého slova xocolatl – „hořké pití“.

Do Evropy přivezl kakaové boby Hernán Cortéz, který se s nimi seznámil na dvoře aztéckého vládce Montezumy. V 16. století se čokoláda rozšířila do Španělska a stala se oblíbeným nápojem šlechticů. Pevná tabulka čokolády přišla až později s vynálezem konšování a temperace.


🍫 Druhy čokolády

  • Neslazená čokoláda – čistá kakaová hmota bez přidaného cukru, základ cukrovinek
  • Hořká čokoláda – bez mléka, s vysokým obsahem kakaa (35–90 %)
  • Mléčná čokoláda – obsahuje sušené mléko, sladší chuť
  • Bílá čokoláda – pouze kakaové máslo bez kakaa, sladká a máslová
  • Ledová čokoláda – s kokosovým tukem, který se rozpouští chladivě v ústech
  • Bublinková čokoláda – s přidaným vzduchem pro lehkou texturu
  • Rubínová čokoláda – růžová barva, kyselkavě ovocná chuť, nový druh představený roku 2017
  • Couverture – vysoce kvalitní čokoláda s velkým podílem kakaového másla, používaná cukráři

🌍 Kakaové boby – základní typy

  • Criollo – nejvzácnější, jemná a aromatická chuť, tvoří jen 5–10 % světové produkce
  • Forastero – nejběžnější, robustní a hořká, tvoří 80 % trhu
  • Trinitario – hybrid Criolla a Forastera, kombinuje jemnost a výnosnost

🏭 Výroba čokolády krok za krokem

  1. Fermentace a sušení kakaových bobů
  2. Pražení a mletí – vzniká kakaová hmota
  3. Konšování – dlouhé míchání a provzdušnění (až 96 h), dochucení a zjemnění
  4. Temperace – stabilizace tuků, lesk a struktura
  5. Odlévání do forem a chlazení

📊 Výživové složení (na 100 g hořké čokolády)

Složka Obsah Minerál/Vitamin Obsah (mg/100 g)
Energie 2375 kJ Draslík (K) 390
Tuky 37,6 g Vápník (Ca) 130
Cukry 57,1 g Hořčík (Mg) 85
Bílkoviny 4,1 g Železo (Fe) 2,2
Vláknina <0,1 g Zinek (Zn) 1,0
Cholesterol 2 mg Selen (Se) <0,1
Vitamin B6 0,1 mg Vitamín C, D, E <0,1
Thiamin, riboflavin 0,03 / 0,1 mg Karoten <0,1

🧠 Zdravotní účinky

Flavonoidy působí jako antioxidanty a mohou snižovat krevní tlak i riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Theobromin a kofein povzbuzují, zlepšují náladu a podporují koncentraci.
❌ Naopak vysoký obsah cukru a tuků ve většině běžných čokoládových výrobků snižuje jejich zdravotní přínos.


🐕 Čokoláda a zvířata

Pro psy je čokoláda toxická. Obsahuje theobromin a kofein, které jejich tělo neumí odbourat. I malá dávka může být pro psa smrtelná.


🪬 Esoterický význam čokolády

Čokoláda je považována za pokrm srdce. Je spojována s:

  • ❤️ otevíráním srdeční čakry (Anáhata)
  • 🌿 harmonizací emocí, zklidněním a navozením radosti
  • 🔥 tradičně byla chápána jako afrodiziakum a posvátný dar bohům

Ve spirituálních rituálech se používá ceremoniální kakao – čistá, neslazená forma čokolády, která prohlubuje vnímání, propojuje srdce a duši a otevírá meditativní stavy.


🛍 Pozor na náhražky

Mnoho výrobků na trhu obsahuje palmový tuk, náhražky kakaa a minimální podíl pravé čokolády. Vždy kontroluj složení – pravá čokoláda by měla obsahovat kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, nikoli náhražky.

Nákup srdcem
Ručně vyrobeno, s láskou zabaleno.
Síla ukrytá v detailech
Objevte kameny a přívěsky s příběhem – sledujte naše novinky a inspiraci ze světa šperků
Energie, která má smysl
Každý kousek má příběh. Vybrané kameny a přívěsky, které vás podpoří v každodenním
Čeština
cz
Deutsh
de
English
en
Hungarian
hu
Polish
pl
Slovenština
sk