Energetické kamenyinfo@energetickekameny.cz+420 606 647 298Po - Pá 7:30 - 17:30 
Čeština
Přihlásit
Košík
je prázdný
Muškátový ořech - květ
🍽️ Muškátový oříšek a květ v kuchyni:
- Muškátový květ (macis) má výraznější a jemnější aroma než ořech a světlejší barvu, proto se využívá do smetanových omáček, vývarů, koblih, vánoček nebo na aromatizaci olejů.
- Muškátový ořech se používá do masových směsí, uzenin, polévek, fondue, čajového pečiva a je typický pro italská jídla (např. lasagne, ravioly).
- Mletý ořech rychle ztrácí aroma, proto se skladuje celý a strouhá se čerstvý při vaření.
🌍 Historie a původ:
- Pochází z Indonésie (ostrovy Moluky), do Evropy se dostal v 11. století přes Araby.
- V 16. století ovládli obchod Portugalci, v 17. století Holanďané a Východoindická společnost získala monopol.
- Francouzi ve století 18. propašovali sazenice na další ostrovy v Karibiku a rozšířili pěstování do světa.
🌱 Pěstování a zpracování:
- Muškátovník pravý (Myristica fragrans) je stálezelený tropický strom 5–15 m vysoký.
- Plod je žlutavá bobule, která puká a odhaluje semeno pokryté červeným míškem (macis = muškátový květ).
- Míšek se suší a mění barvu na zlatavou – prodává se jako muškátový květ.
- Vlastní jádro (muškátový oříšek) se získá po odstranění tvrdé skořápky.
🧘 Esoterický přesah (na přání mohu doplnit): Muškátový oříšek je spojován s kořenovou čakrou, posiluje uzemnění, vitalitu a odvahu.