BBQ

🍖 BBQ – Barbecue

Další názvy:
barbecue, barbeque, barbekjú

Obecná charakteristika:

  • způsob venkovního grilování masa s původem v tradiční indiánské kuchyni
  • oblíbený zejména v USA (Texas, Kansas, aj.) a Austrálii
  • spočívá v dlouhé tepelné úpravě masa při nízké teplotě za přítomnosti kouře
  • používají se brikety, dřevěné uhlí nebo speciální dřevo na uzení
  • nedílnou součástí jsou omáčky a marinády, které dodávají chuť a vůni
  • BBQ je často společenskou událostí spojenou s hudbou, přáteli a rodinou
  • hosté tradičně nepřinášejí vlastní maso – považovalo by se to za neúctu k hostiteli

Rozdíl mezi BBQ a grilováním:

  • BBQ: dlouhá příprava při nízké teplotě, nepřímý oheň, kouř, větší kusy masa (kuře vcelku, žebírka, sele)
  • Grilování: rychlá příprava při vysoké teplotě, přímý oheň, menší kusy masa a zeleniny (steaky, ryby, zelenina)

Použití:

  • venkovní společenské akce
  • příprava masa, drůbeže, ryb, zeleniny
  • tradiční kuchyně jižních států USA

Tip na domácí BBQ omáčku:

  • olivový olej, česnek, pasírovaná rajčata, hořčice, uzená paprika, výpek z masa, hořká čokoláda, cider, vinný ocet, worcester, koření
  • omáčka dodá pokrmům typickou nasládlou kouřovou chuť
  • lze skladovat v lednici

Závěr:
BBQ není jen způsob přípravy jídla, ale i společenský rituál s bohatou tradicí. Je symbolem pomalého vaření, poctivého kouře a sdílení dobrého jídla s přáteli či rodinou.

Nákup srdcem
Ručně vyrobeno, s láskou zabaleno.
Síla ukrytá v detailech
Objevte kameny a přívěsky s příběhem – sledujte naše novinky a inspiraci ze světa šperků
Energie, která má smysl
Každý kousek má příběh. Vybrané kameny a přívěsky, které vás podpoří v každodenním
Čeština
cz
Deutsh
de
English
en
Hungarian
hu
Polish
pl
Slovenština
sk