Energetické kamenyinfo@energetickekameny.cz+420 606 647 298Po - Pá 7:30 - 17:30 
Čeština
Přihlásit
Košík
je prázdný
BBQ
🍖 BBQ – Barbecue
Další názvy:
barbecue, barbeque, barbekjú

Obecná charakteristika:
- způsob venkovního grilování masa s původem v tradiční indiánské kuchyni
- oblíbený zejména v USA (Texas, Kansas, aj.) a Austrálii
- spočívá v dlouhé tepelné úpravě masa při nízké teplotě za přítomnosti kouře
- používají se brikety, dřevěné uhlí nebo speciální dřevo na uzení
- nedílnou součástí jsou omáčky a marinády, které dodávají chuť a vůni
- BBQ je často společenskou událostí spojenou s hudbou, přáteli a rodinou
- hosté tradičně nepřinášejí vlastní maso – považovalo by se to za neúctu k hostiteli
Rozdíl mezi BBQ a grilováním:
- BBQ: dlouhá příprava při nízké teplotě, nepřímý oheň, kouř, větší kusy masa (kuře vcelku, žebírka, sele)
- Grilování: rychlá příprava při vysoké teplotě, přímý oheň, menší kusy masa a zeleniny (steaky, ryby, zelenina)
Použití:
- venkovní společenské akce
- příprava masa, drůbeže, ryb, zeleniny
- tradiční kuchyně jižních států USA
Tip na domácí BBQ omáčku:
- olivový olej, česnek, pasírovaná rajčata, hořčice, uzená paprika, výpek z masa, hořká čokoláda, cider, vinný ocet, worcester, koření
- omáčka dodá pokrmům typickou nasládlou kouřovou chuť
- lze skladovat v lednici
Závěr:
BBQ není jen způsob přípravy jídla, ale i společenský rituál s bohatou tradicí. Je symbolem pomalého vaření, poctivého kouře a sdílení dobrého jídla s přáteli či rodinou.