Energetické kamenyinfo@energetickekameny.cz+420 606 647 298Po - Pá 7:30 - 17:30 
Čeština
Přihlásit
Košík
je prázdný
Angrešt - Srstka
🍇 Srstka angrešt (Ribes uva-crispa) – lesní i zahradní keř
Srstka angrešt, známá také jako srstka obecná nebo meruzalka srstka, je běžný lesní i zahradní keř, který lidově nazýváme angrešt.

💪 Proč pěstovat angrešt?
Obsah vitamínů a zdraví prospěšných látek v malé dávce angreštu je tak bohatý, že by prsty na obou rukách nestačily k jejich spočítání! To je jeden z důvodů, proč se vyplatí tento keř pěstovat.
🌈 Druhy podle barvy plodů
Angrešt se dělí na čtyři hlavní skupiny podle barvy plodů:
- ⚪ bílý
- 🔴 červený
- 🟢 zelený
- 🟡 žlutý
Nejrozšířenější jsou odrůdy žlutá a zelená. Některé odrůdy jsou vhodnější na přímou konzumaci, jiné zase na kompotování či konzervování.
🍴 Využití angreštu
- Čerstvý k jídlu
- Příprava zavařenin, kompotů a džemů
- Významný zdroj vitamínů A, C a pektinových látek využívaných ve farmacii
🥫 Kompoty z angreštu
- Pro kompoty vybíráme plody hladké, bez obarvení a s jemnou slupkou, která během konzervace nepraskne
- Používáme téměř zralé, ale pevné plody
- Před zpracováním zbavíme stopek a kališních lístků, opláchneme ve studené vodě
- Na krátko (2–4 min) namočíme do horké vody
- Plody rovnáme do sklenic, zaléváme sladkým nálevem a sterilujeme
🍯 Džemy z angreštu
- K výrobě džemu lze použít méně zralé plody
- Plody povaříme, propasírujeme a zahušťujeme asi 5minutovým varem
- Postupně přidáváme přezrálé plody a cukr
- Během vaření mícháme a doplňujeme plody i cukr
- Hotový džem poznáme podle kapky na studeném talíři – po vychladnutí by měla zrosolovatět