Hrášek

Hrách setý (Pisum sativum) – zelená luštěnina plná bílkovin a vlákniny

Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae), která patří mezi významné hospodářské plodiny. Je známý zejména díky chutným a výživným plodům – hráškům, které obsahují bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a důležité minerály jako fosfor, draslík, vápník či hořčík.


Stavba rostliny a biologické vlastnosti

Hrách má poléhavou lodyhu dlouhou až 2 metry, dělenu uzlinami na články. Kořen je kůlový, silný a větvený, dosahuje délky až 1 metr. Listy jsou sudozpeřené s úponky, které umožňují popínání. Kvete od dubna do října – květy mají bílou nebo fialovou barvu a typickou stavbu s pavézou, křídly a člunkem.

Plodem je lusk se dvěma chlopněmi, uvnitř jsou semena – hrášky. Semena mají průsvitné osemení a zásobní látky – přibližně 22 % dusíkatých látek a 50 % škrobu.


Původ a rozšíření

Hrách pochází ze Středomoří, kde se pěstoval již během neolitické revoluce. V současnosti je rozšířen po celé Evropě a často pěstován na polích i zahradách. V Čechách patří k nejstarším doloženým plodinám.


Poddruhy hrášku

  • Pisum sativum subsp. sativum – pravý hrách, zahradní a polní formy (cukrový pro lusky, dřeňový pro semena)

  • Pisum sativum subsp. elatius – rolní hrách (peluška) se skvrnitými tmavými semeny a červenofialovým květem


Nároky na pěstování

  • Vyžaduje neutrální půdu s pH kolem 6,5, nejlépe střední až lehké a nezaplevelené.
  • Důležité je střídání plodin, hrách by se neměl sít na stejnou plochu častěji než po 3 letech, aby se zabránilo chorobám a škůdcům.
  • Výsev se doporučuje do hloubky 5–8 cm s řádky vzdálenými 12,5–15 cm.
  • Výsevek bývá kolem 0,9–1,1 milionu klíčivých semen na hektar.
  • Průměrný výnos je 2,5 až 3 tuny na hektar.

Význam a využití v kuchyni

Hrách se používá jako zelenina (nezralé lusky i hrášky) i jako luštěnina (zralá semena). Oblíbené pokrmy z hrachu:

  • Hrachová polévka (česká, skandinávská kuchyně)
  • Hrachová kaše
  • Hrachové placky (staročeská kuchyně)
  • Hrachový šoulet (židovská kuchyně)
  • Mater paneer – indický pokrm s hrachovou směsí a sýrem panír
  • Pučálka – vařený hrách se solí

Pěstování hrášku – tipy pro bohatou úrodu

  • Hrách je nenáročný, daří se mu jak na zahradě, tak na balkóně.
  • Nemá rád studenou a přemokřenou půdu.
  • Pro prevenci škůdců a plísní je dobré vysévat s dostatečnými rozestupy (cca 30 cm).
  • Pravidelné okopávání a odstraňování plevele pomáhá lepšímu růstu.
  • Rostliny je třeba připevnit na oporu, aby nespadaly.

  • Shrnutí

Hrách setý je starobylá, výživná a všestranná rostlina, která zajišťuje kvalitní zdroj bílkovin a vlákniny. Díky své jednoduché péči a širokému využití v kuchyni je oblíbenou plodinou i dnes. Pro dosažení dlouhodobé a bohaté úrody volte vhodné odrůdy (cukrový, dřeňový) a dodržujte správné pěstební postupy.

Naposledy navštívené
Nákup srdcem
Ručně vyrobeno, s láskou zabaleno.
Síla ukrytá v detailech
Objevte kameny a přívěsky s příběhem – sledujte naše novinky a inspiraci ze světa šperků
Energie, která má smysl
Každý kousek má příběh. Vybrané kameny a přívěsky, které vás podpoří v každodenním
Čeština
cz
Deutsh
de
English
en
Hungarian
hu
Polish
pl
Slovenština
sk