Cholesterol
🩺 Cholesterol – Nezbytný stavební prvek i rizikový faktor
Další názvy: cholesterolum, steroidní alkohol, lipid sterolového typu
Cholesterol je steroidní látka přítomná v těle lidí i mnoha živočichů, výjimečně i v některých rostlinách a mikroorganismech. Je nezbytný pro tvorbu buněčných membrán, hormonů a vitamínu D a podílí se na zpracování tuků.
Většinu cholesterolu si tělo syntetizuje samo (endogenní cholesterol), část přijímáme potravou (exogenní cholesterol). Přestože je pro organismus nezbytný, jeho nadbytek v krvi může vést k onemocněním srdce a cév.
🧪 Funkce cholesterolu v těle
- Stavební složka buněčných membrán
- Výchozí látka pro tvorbu steroidních hormonů (kortizol, estrogen, testosteron)
- Prekurzor vitamínu D
- Podílí se na tvorbě žlučových kyselin pro trávení tuků
- Důležitý pro činnost nervové soustavy
🌟 Typy cholesterolu podle transportu v krvi
- HDL (High Density Lipoprotein) – „hodný“ cholesterol, odvádí přebytečný cholesterol z tkání zpět do jater
- LDL (Low Density Lipoprotein) – „zlý“ cholesterol, ukládá cholesterol do cévních stěn a podporuje vznik aterosklerózy
- VLDL (Very Low Density Lipoprotein) – transportuje triglyceridy z jater, obsahuje méně cholesterolu než LDL, ale také přispívá k ateroskleróze
📊 Doporučené hodnoty cholesterolu v krvi
- Celkový cholesterol: do 5,0 mmol/l
- LDL cholesterol: do 3,0 mmol/l
- HDL cholesterol: nad 1,0 mmol/l u mužů, nad 1,2 mmol/l u žen
Hodnoty nad doporučené limity zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění.
⚠️ Rizika zvýšeného cholesterolu
- Ateroskleróza (kornatění tepen)
- Srdeční infarkt
- Mrtvice
- Periferní cévní onemocnění
- Familiární hypercholesterolemie (geneticky podmíněná)
💧 Jak udržet zdravou hladinu cholesterolu
- Omezení nasycených a transmastných tuků
- Zvýšení příjmu nenasycených tuků (ryby, ořechy, olivový olej)
- Strava bohatá na vlákninu a antioxidanty
- Pravidelný pohyb
- Udržování zdravé tělesné hmotnosti
- Nekouřit a omezit alkohol
- V případě potřeby – medikace na snížení cholesterolu dle doporučení lékaře
🌱 Shrnutí pro spotřebitele
Cholesterol je nepostradatelný pro fungování organismu, ale jeho nadbytek, zejména LDL frakce, představuje závažné zdravotní riziko. Rovnováha mezi HDL a LDL cholesterolem je klíčem k ochraně srdce a