Chilli paprička

🌶 Chilli papričky – pálivý poklad z tropů i českých zahrádek

Chilli papričky (psáno také chili, čili, případně jako kajenský pepř) jsou plody křovitých exotických paprik, původem z tropických a subtropických oblastí Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Střední a Jižní Ameriky – zejména Mexika. Dnes se s nimi hojně setkáváme i na Balkáně a díky šlechtění je lze úspěšně pěstovat i u nás.

Chilli patří do rodu Capsicum a jeho ostrou chuť způsobuje látka kapsaicin, která působí nejen na chuťové buňky, ale také na nervová zakončení v ústech a žaludku.


🩺 Účinky chilli na lidské tělo

Chilli papričky nejsou jen kořením – jsou i přírodním léčivem. Obsahují:

  • Kapsaicin – podporuje prokrvení, uvolňuje endorfiny, působí jako přírodní analgetikum
  • Vitamin C – silný antioxidant
  • Karoteny (provitamin A) – pro zdravou kůži a oči

➡️ V přiměřeném množství:

  • povzbuzují chuť k jídlu
  • zlepšují zažívání
  • působí afrodisiakálně
  • posilují odolnost vůči střevním infekcím
  • ❗ Ve větším množství však mohou dráždit žaludek, močové a pohlavní ústrojí, a nejsou vhodné při zánětlivých onemocněních trávicího traktu.

  • 🔥 Nejpálivější papričky světa
  • Jedna z nejznámějších odrůd – Bhut Jolokia (Ghost Pepper) – pochází z Indie a dosahuje více než 1 000 000 SHU (Scoville Heat Units). Její pálivost byla tak extrémní, že byla využívána i v kouřových granátech indické armády. Dnes existují ještě ostřejší odrůdy (např. Carolina Reaper).

  • 🧂 Kajenský pepř – co to vlastně je?
  • Termín „kajenský pepř“ v češtině často označuje prášek z různých druhů sušených chilli papriček, nejčastěji odrůdy Cayenne. Je červenooranžový, jemně mletý a velmi ostrý. Původ názvu pochází z města Cayenne ve Francouzské Guyaně.

  • 🌱 Jak pěstovat chilli u nás?
  • I když jde o tropické rostliny, chilli lze s úspěchem pěstovat i v českém klimatu, a to jak ve skleníku, tak i v květináčích na balkoně. Vyžadují teplo, světlo a pravidelné hnojení.
  • Postup pěstování:
  1. Předpěstování (leden–únor) – semena vyséváme do výsevního substrátu a udržujeme při teplotě nad 20 °C.
  2. Pikýrování – mladé sazeničky přesadíme do samostatných květináčků.
  3. Výsadba (květen) – až pomine hrozba mrazíků, přesadíme rostliny na finální stanoviště.
  4. Zazimování – u některých odrůd je možné víceleté pěstování, pokud rostliny přeneseme na světlé, teplé a nemrazivé místo.
  5. 🌼 Papriky jsou stáleplodící, a pokud přezimují, další sezónu bývá úroda ještě bohatší.

  • 🧪 Množení semeny
  • Semínka chilli jsou žlutá, kulatá, mírně vrásčitá, časem tmavnou. Mají vysokou klíčivost (až 95 %) a vydrží několik let. Klíčí nejlépe při teplotách kolem 25–30 °C.

  • 📚 Historie a rozšíření
  • Chilli papričky byly domestikovány původními obyvateli Střední Ameriky už 6 000 let př. n. l.. Patří k nejstarším kulturním plodinám Ameriky. Po objevení Nového světa je Portugalci rozšířili do celého světa. V mnoha kulturách se staly základem kuchyně – například v Indii, Thajsku, Mexiku či Maďarsku.

  • 🌶 Zajímavost
  • Chilli je považováno za přírodní konzervant. V kulturách, kde se hojně používá, mají lidé vyšší odolnost proti bakteriím, např. těm způsobujícím průjmy. Kapsaicin navíc zvyšuje toleranci střevní sliznice vůči škodlivinám.
Naposledy navštívené
Nákup srdcem
Ručně vyrobeno, s láskou zabaleno.
Síla ukrytá v detailech
Objevte kameny a přívěsky s příběhem – sledujte naše novinky a inspiraci ze světa šperků
Energie, která má smysl
Každý kousek má příběh. Vybrané kameny a přívěsky, které vás podpoří v každodenním
Čeština
cz
Deutsh
de
English
en
Hungarian
hu
Polish
pl
Slovenština
sk