Energetické kamenyinfo@energetickekameny.cz+420 606 647 298Po - Pá 7:30 - 17:30 
Čeština
Přihlásit
Košík
je prázdný
Chilli paprička
🌶 Chilli papričky – pálivý poklad z tropů i českých zahrádek
Chilli papričky (psáno také chili, čili, případně jako kajenský pepř) jsou plody křovitých exotických paprik, původem z tropických a subtropických oblastí Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Střední a Jižní Ameriky – zejména Mexika. Dnes se s nimi hojně setkáváme i na Balkáně a díky šlechtění je lze úspěšně pěstovat i u nás.
Chilli patří do rodu Capsicum a jeho ostrou chuť způsobuje látka kapsaicin, která působí nejen na chuťové buňky, ale také na nervová zakončení v ústech a žaludku.

🩺 Účinky chilli na lidské tělo
Chilli papričky nejsou jen kořením – jsou i přírodním léčivem. Obsahují:
- Kapsaicin – podporuje prokrvení, uvolňuje endorfiny, působí jako přírodní analgetikum
- Vitamin C – silný antioxidant
- Karoteny (provitamin A) – pro zdravou kůži a oči
➡️ V přiměřeném množství:
- povzbuzují chuť k jídlu
- zlepšují zažívání
- působí afrodisiakálně
- posilují odolnost vůči střevním infekcím
- ❗ Ve větším množství však mohou dráždit žaludek, močové a pohlavní ústrojí, a nejsou vhodné při zánětlivých onemocněních trávicího traktu.
- 🔥 Nejpálivější papričky světa
- Jedna z nejznámějších odrůd – Bhut Jolokia (Ghost Pepper) – pochází z Indie a dosahuje více než 1 000 000 SHU (Scoville Heat Units). Její pálivost byla tak extrémní, že byla využívána i v kouřových granátech indické armády. Dnes existují ještě ostřejší odrůdy (např. Carolina Reaper).
- 🧂 Kajenský pepř – co to vlastně je?
- Termín „kajenský pepř“ v češtině často označuje prášek z různých druhů sušených chilli papriček, nejčastěji odrůdy Cayenne. Je červenooranžový, jemně mletý a velmi ostrý. Původ názvu pochází z města Cayenne ve Francouzské Guyaně.
- 🌱 Jak pěstovat chilli u nás?
- I když jde o tropické rostliny, chilli lze s úspěchem pěstovat i v českém klimatu, a to jak ve skleníku, tak i v květináčích na balkoně. Vyžadují teplo, světlo a pravidelné hnojení.
- Postup pěstování:
- Předpěstování (leden–únor) – semena vyséváme do výsevního substrátu a udržujeme při teplotě nad 20 °C.
- Pikýrování – mladé sazeničky přesadíme do samostatných květináčků.
- Výsadba (květen) – až pomine hrozba mrazíků, přesadíme rostliny na finální stanoviště.
- Zazimování – u některých odrůd je možné víceleté pěstování, pokud rostliny přeneseme na světlé, teplé a nemrazivé místo.
- 🌼 Papriky jsou stáleplodící, a pokud přezimují, další sezónu bývá úroda ještě bohatší.
- 🧪 Množení semeny
- Semínka chilli jsou žlutá, kulatá, mírně vrásčitá, časem tmavnou. Mají vysokou klíčivost (až 95 %) a vydrží několik let. Klíčí nejlépe při teplotách kolem 25–30 °C.
- 📚 Historie a rozšíření
- Chilli papričky byly domestikovány původními obyvateli Střední Ameriky už 6 000 let př. n. l.. Patří k nejstarším kulturním plodinám Ameriky. Po objevení Nového světa je Portugalci rozšířili do celého světa. V mnoha kulturách se staly základem kuchyně – například v Indii, Thajsku, Mexiku či Maďarsku.
- 🌶 Zajímavost
- Chilli je považováno za přírodní konzervant. V kulturách, kde se hojně používá, mají lidé vyšší odolnost proti bakteriím, např. těm způsobujícím průjmy. Kapsaicin navíc zvyšuje toleranci střevní sliznice vůči škodlivinám.
Naposledy navštívené



