Čaj

🍵 Čaj – dar z Východu, který ovládl svět

🌿 Co je to čaj?

Čaj (z čínského "čcha") je kulturní nápoj připravovaný louhováním lístků čajovníku (Camellia sinensis) v horké vodě. Ačkoliv se označení „čaj“ rozšířilo i na bylinné a ovocné nálevy (tzv. nečaje), skutečný čaj pochází pouze z této rostliny.

V Evropě se čaj původně pil jako lék, dnes je symbolem pohody, rituálu i kultury.


🌱 Původ a pěstování

Čajovník pochází z jihovýchodní Asie (Čína a Indie) a pěstuje se v monzunovém klimatu po celém světě (např. Srí Lanka, Japonsko, Keňa, Írán). Vyžaduje kyselou půdu a daří se mu i ve výškách nad 2000 m n. m.


☕ Druhy čaje dle oxidace

  • Bílý čaj – jemná samovolná oxidace při zavadání
  • Zelený čaj – minimální oxidace, zastavena teplem (párou nebo pánví)
  • Polozelený čaj (oolong) – částečně oxidovaný, složitý výrobní proces
  • Černý čaj – plně oxidovaný, tradiční v Evropě (např. Assam, Darjeeling)

🌍 Další druhy a speciality

  • Pu-erh – dvakrát fermentovaný čaj z Číny, vhodný ke zrání
  • Žlutý čaj – zpracování podobné zelenému, ale pomalé sušení
  • Kukicha, Hojicha – japonské čaje z řapíků, pražené
  • Lapsang Souchong – černý čaj sušený nad borovým dřevem
  • Rize (Çay) – silný turecký černý čaj

🍃 Nečaje

Bylinné a exotické "čaje":

  • 🌿 Maté, Lapacho, Rooibos, Honeybush – nemají kofein (vyjma maté), ale silné účinky
  • 🌸 Šípek, máta, meduňka, heřmánek – běžné byliny pro zápary a čaje

🕰 Čaj o páté

Zvyk pít "čaj o páté" vznikl ve Francii, ale proslavily ho britské salony. V Československu se tak říkalo i mládežnickým setkáním bez alkoholu – neformálním "čajům".

Naposledy navštívené
Nákup srdcem
Ručně vyrobeno, s láskou zabaleno.
Síla ukrytá v detailech
Objevte kameny a přívěsky s příběhem – sledujte naše novinky a inspiraci ze světa šperků
Energie, která má smysl
Každý kousek má příběh. Vybrané kameny a přívěsky, které vás podpoří v každodenním
Čeština
cz
Deutsh
de
English
en
Hungarian
hu
Polish
pl
Slovenština
sk