Energetické kamenyinfo@energetickekameny.cz+420 606 647 298Po - Pá 7:30 - 17:30 
Čeština
Přihlásit
Košík
je prázdný
Čaj
🍵 Čaj – dar z Východu, který ovládl svět
🌿 Co je to čaj?
Čaj (z čínského "čcha") je kulturní nápoj připravovaný louhováním lístků čajovníku (Camellia sinensis) v horké vodě. Ačkoliv se označení „čaj“ rozšířilo i na bylinné a ovocné nálevy (tzv. nečaje), skutečný čaj pochází pouze z této rostliny.
V Evropě se čaj původně pil jako lék, dnes je symbolem pohody, rituálu i kultury.

🌱 Původ a pěstování
Čajovník pochází z jihovýchodní Asie (Čína a Indie) a pěstuje se v monzunovém klimatu po celém světě (např. Srí Lanka, Japonsko, Keňa, Írán). Vyžaduje kyselou půdu a daří se mu i ve výškách nad 2000 m n. m.
☕ Druhy čaje dle oxidace
- Bílý čaj – jemná samovolná oxidace při zavadání
- Zelený čaj – minimální oxidace, zastavena teplem (párou nebo pánví)
- Polozelený čaj (oolong) – částečně oxidovaný, složitý výrobní proces
- Černý čaj – plně oxidovaný, tradiční v Evropě (např. Assam, Darjeeling)
🌍 Další druhy a speciality
- Pu-erh – dvakrát fermentovaný čaj z Číny, vhodný ke zrání
- Žlutý čaj – zpracování podobné zelenému, ale pomalé sušení
- Kukicha, Hojicha – japonské čaje z řapíků, pražené
- Lapsang Souchong – černý čaj sušený nad borovým dřevem
- Rize (Çay) – silný turecký černý čaj
🍃 Nečaje
Bylinné a exotické "čaje":
- 🌿 Maté, Lapacho, Rooibos, Honeybush – nemají kofein (vyjma maté), ale silné účinky
- 🌸 Šípek, máta, meduňka, heřmánek – běžné byliny pro zápary a čaje
🕰 Čaj o páté
Zvyk pít "čaj o páté" vznikl ve Francii, ale proslavily ho britské salony. V Československu se tak říkalo i mládežnickým setkáním bez alkoholu – neformálním "čajům".
Naposledy navštívené
